Konvektomat je velmi chytré gastronomické zařízení, které šetří náklady na potraviny, čas, energii a snižuje pracnost přípravy pokrmů.
Obsah: Co je konvektomat a co dokáže?
Konvektomaty pracují se třemi základními varnými režimy
- pára 60-100 °C
- horký vzduch do 300 °C
- kombinace páry a horkého vzduchu do 250 °C
K čemu vám pomůže konvektomat
V konvektomatu je snadné připravit najednou celé menu, odvařit akci jako je svatba nebo raut. Lze v něm připravit téměř všechny pokrmy. Lepší konvektomaty umějí vařit také přes noc na takzvané šetrné noční úpravy. Tímto vařením přes noc se ztrácí z váhy masa jen okolo 10% váhy. Ve spojením s nočním proudem jsou noční úpravy jedny z nejoblíbenějších způsobů vaření v konvektomatu.
Pro každou tepelnou přípravu se používá jiný typ gastronádob. V některých gastronádobách se například pečou buchty, v jiných napařuje, griluje či smaží. Použitím správné gastronádoby zefektníte kvalitu jídla, ale také zkrátíte čas úpravy.
Po dokončení vaření se konvektomat sám ozve a přivolá k sobě kuchaře. Není tedy třeba sledovat čas, vše probíhá automaticky. Díky tomu, že v konvektomatu můžete vařit téměř cokoli, se v kuchyni konvektomat nezastaví. Kuchaři ho milují a budou v něm dělat všechno. Příprava pokrmů na sebe plynule navazuje. Je potřeba si práci dobře zorganizovat.
Konvektomaty se vyrábějí v různých velikostech, aby vyhovovaly kapacitou danému provozu. I s tímto dokážeme zákazníkům pomoct při konzultaci zdarma. Zde najdete všechny velikosti konvektomatu Rational.
Péče o konvektomat
Ani údržba konvektomatu není náročná. Můžete zapomenout na hromady nádobí, které je po přípravě oběda nutné složitě umývat. Konvektomat se ošetří speciálním čisticím prostředkem, a pak se jeho vnitřní část vypláchne proudem vody.
Co dokáže konvektomat
Konvektomaty toho umí hodně, zvláště konvektomat od výrobce Rational, který troufám si tvrdit je nejlepší konvektomat na světě. Aby jste mohli z konvektomatu vytěžit maximum a začli díky němu vydělávat peníze, je zapotřebí s ním umět správně pracovat. K tomu slouží naše zaškolování našimi kuchaři.
Horký vzduch je určen k pečení všech druhů masa včetně ryb, plněné zeleniny, různých těst (sladkého i slaného pečiva). Lze jej použít také ke gratinování, grilování a nahřívání. Pro smažení v konvektomatu se používá speciální tuk a také speciální gastronádoby.
Páru lze využít mnoha způsoby. Vaření v páře nahrazuje klasické vaření ve vodě, ale se zachováním vyššího obsahu minerálních látek a vitaminů v pokrmu. Oproti vaření ve vodě je vaření v páře snadnější na manipulaci s pokrmem a snižuje se čas na jeho přípravu (čekání na dosažení bodu varu ve varném kotli, manipulace s nádobami s vodou atd.).
Vaření v páře se využívá pro přípravu zeleniny, ryb, rýže, ovoce, vajec, brambor, kynutých či bramborových knedlíků atd. Horkou párou lze také blanšírovat, používá se i k regeneraci takových potravin, jako jsou například brambory, těstoviny, rýže, knedlíky atd.
Kombinace páry a horkého vzduchu má velmi široké uplatnění. Nahrazuje pečení v troubě s podléváním a pečení v pekařské peci se zapařováním. Maso je více šťavnaté, má krásnou kůrčičku, je rovnoměrně propečené a přitom nedochází k tak velkým váhovým ztrátám vlivem tepelné úpravy. Kombinace páry a horkého vzduchu se využívá i pro přípravu dietních pokrmů, omáček a regeneraci jídel.