Co je konvektomat a co dokáže?

Konvektomat je velmi chytré gastronomické zařízení, které šetří náklady na potraviny, čas, energii a snižuje pracnost přípravy pokrmů.

Obsah: Co je konvektomat a co dokáže?

Konvektomaty pracují se třemi základními varnými režimy

  • pára 60-100 °C
  • horký vzduch do 300 °C
  • kombinace páry a horkého vzduchu do 250 °C

iCombi Classic 6-11 e-shop

K čemu vám pomůže konvektomat

V konvektomatu je snadné připravit najednou celé menu, odvařit akci jako je svatba nebo raut. Lze v něm připravit téměř všechny pokrmy. Lepší konvektomaty umějí vařit také přes noc na takzvané šetrné noční úpravy. Tímto vařením přes noc se ztrácí z váhy masa jen okolo 10% váhy. Ve spojením s nočním proudem jsou noční úpravy jedny z nejoblíbenějších způsobů vaření v konvektomatu.

Pro každou tepelnou přípravu se používá jiný typ gastronádob. V některých gastronádobách se například pečou buchty, v jiných napařuje, griluje či smaží. Použitím správné gastronádoby zefektníte kvalitu jídla, ale také zkrátíte čas úpravy.

 

originln_plechy_unox-startovac_sada_plech-xuc018-a824-w400

 

Po dokončení vaření se konvektomat sám ozve a přivolá k sobě kuchaře. Není tedy třeba sledovat čas, vše probíhá automaticky. Díky tomu, že v konvektomatu můžete vařit téměř cokoli, se v kuchyni konvektomat nezastaví. Kuchaři ho milují a budou v něm dělat všechno. Příprava pokrmů na sebe plynule navazuje. Je potřeba si práci dobře zorganizovat.

Konvektomaty se vyrábějí v různých velikostech, aby vyhovovaly kapacitou danému provozu. I s tímto dokážeme zákazníkům pomoct při konzultaci zdarma. Zde najdete všechny velikosti konvektomatu Rational.

Péče o konvektomat

Ani údržba konvektomatu není náročná. Můžete zapomenout na hromady nádobí, které je po přípravě oběda nutné složitě umývat. Konvektomat se ošetří speciálním čisticím prostředkem, a pak se jeho vnitřní část vypláchne proudem vody.

 

pgx-1000-098-rational-tablety-neutralniho-oplachoveho-prostredku-50-ks-original

Co dokáže konvektomat

Konvektomaty toho umí hodně, zvláště konvektomat od výrobce Rational, který troufám si tvrdit je nejlepší konvektomat na světě. Aby jste mohli z konvektomatu vytěžit maximum a začli díky němu vydělávat peníze, je zapotřebí s ním umět správně pracovat. K tomu slouží naše zaškolování našimi kuchaři.

Horký vzduch je určen k pečení všech druhů masa včetně ryb, plněné zeleniny, různých těst (sladkého i slaného pečiva). Lze jej použít také ke gratinování, grilování a nahřívání. Pro smažení v konvektomatu se používá speciální tuk a také speciální gastronádoby.

Páru lze využít mnoha způsoby. Vaření v páře nahrazuje klasické vaření ve vodě, ale se zachováním vyššího obsahu minerálních látek a vitaminů v pokrmu. Oproti vaření ve vodě je vaření v páře snadnější na manipulaci s pokrmem a snižuje se čas na jeho přípravu (čekání na dosažení bodu varu ve varném kotli, manipulace s nádobami s vodou atd.).

Vaření v páře se využívá pro přípravu zeleniny, ryb, rýže, ovoce, vajec, brambor, kynutých či bramborových knedlíků atd. Horkou párou lze také blanšírovat, používá se i k regeneraci takových potravin, jako jsou například brambory, těstoviny, rýže, knedlíky atd. 

Kombinace páry a horkého vzduchu má velmi široké uplatnění. Nahrazuje pečení v troubě s podléváním a pečení v pekařské peci se zapařováním. Maso je více šťavnaté, má krásnou kůrčičku, je rovnoměrně propečené a přitom nedochází k tak velkým váhovým ztrátám vlivem tepelné úpravy. Kombinace  páry a horkého vzduchu se využívá i pro přípravu dietních pokrmů, omáček a regeneraci jídel.